3 ok, amiért a mesterséges gyémánt mellett tedd le a voksodat

A laboratóriumban termesztett gyémántok témája számos kérdést felvet. A mesterséges gyémántokkal kapcsolatban sok pozitív és negatív hír is szárnyra kapott. A kérdés az, hogy melyik típusút vásárold meg, vagy legalábbis melyik gyémánt megszerzését fontold meg.

Érvek a mesterséges gyémánt mellett

Kétségtelen, hogy a laborban készített gyémántok sok szempontból csábítóak. A laboratóriumban előállított darabok, abban különböznek a természetesektől, hogy mesterségesen hozzák létre őket – steril környezetben készítik el – ahelyett, hogy a föld alól bányásznák ki őket, mint hagyományos társaikat.

Alapvetően ez az egyetlen különbség. A laboratóriumi gyémántok pontosan úgy néznek ki, mint a természetes gyémántok. Mindenféle formában és méretben kaphatóak, és csaknem azonos kémiai szerkezettel is rendelkeznek.

A klasszikus gyémántokat a természet hozza létre, intenzív hő és nyomás hatására, évmilliárdok alatt alakulnak ki. A laboratóriumban termesztett gyémántokat ellenőrzött környezetben hozzák létre, gyakran néhány hét alatt. A kettő között van egy apró kémiai különbség, mivel a természetes gyémántok gyakran nagyon kis mennyiségű nitrogént tartalmaznak, ezzel szemben a szintetikus gyémántokban ez nem fellelhető. Ez azonban az egyetlen különbség – még az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) is a mesterséges gyémántokat „igazi” gyémántnak minősíti a drágakő szénalapú kémiai összetétele miatt.

 

Hogyan tegyél különbséget a mesterséges és a természetes gyémánt között?

Nincs szemmel látható különbség a kettő között. Még egy profi szakembernek is speciális felszerelésre van szüksége ahhoz, hogy meg tudja mondani, melyik-melyik.

A különbség megismerésének legjobb módja, ha megnézed a gyémánt tanúsítványát. Az ékszerészeknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a gyémánt természetes vagy szintetikus eredetű-e, így mindaddig, amíg megbízható helyről vásárolsz ékszert, ezekben az információkban teljes mértékben megbízhatsz.

Nehéz megkülönböztetni a szintetikus gyémántokat a természetesektől

Nincs szemmel látható különbség a mesterséges és a természetes gyémántok között.

Mesterséges vagy természetes gyémánt – mi alapján válassz, ha szemmel láthatólag nincs különbség a kettő között?

Nehéz erre a kérdésre megfelelő választ adni, mivel minden vásárló más elvárásokkal érkezik. Ha csak a külsőség az egyetlen tényező, ami számít, akkor nincs jelentősége, hogy a mesterséges vagy természetes gyémántot vásárolod-e meg. Senki sem fogja észrevenni, hacsak Te fel nem hívod rá a figyelmet.

Vannak azonban olyan szempontok, amelyek miatt érdemes lehet átgondolnod, hogy melyik mellett dönts.

 

1. Ár kérdése

A laboratóriumi gyémántok ára továbbra is állandóan változik. Jelenleg a laboratóriumban növesztett gyémántok lényegesen olcsóbbak, mint a természetes társaik, így akár 50-60%-kal kedvezőbben is hozzájuthatsz egy gyönyörű drágaköves ékszerhez, vagyis ugyanazért az árért dupla akkora drágakövet is kaphatsz.

Az árkülönbség a kínálat mennyiségéből is adódik. A természetes gyémántkészlet korlátozott számban érhető el, mivel több milliárd évbe telik, amíg a föld belsejében kifejlődnek. A szintetikus gyémántok esetében azonban nincs ilyen jellegű korlát, ami a kínálat növekedésével egyre kedvezőbbé teszi az árát.

A szintetikus gyémántok kevdezőbbek a természetes gyémántoknál

 

2. Fenntarthatóság 

Sokan aggódva figyelik a természetes gyémántbányászat folyamatának környezeti és humanitárius következményeit. Ez nem jelenti azt, hogy a természetes gyémántok kitermelése szükségszerűen etikátlan lenne. Azonban magától értetődik, hogy az ember alkotta drágakövek többet tesznek a hosszú távú fenntarthatóság érdekében, mint a földből kinyert gyémántok.

 

3. Formavilág 

A laboratóriumi és a bányászott gyémántok szabad szemmel teljesen azonosak és ugyanazt a káprázatos élményt nyújtja mindkettő. A mesterségesen laborban növesztett gyémántokban az apró zárványok pontosan ugyan úgy megtalálhatóak mint a természetes darabokban. Minden esetben a mesterséges gyémántok ugyanolyan fényesek és ragyogóak, mint a természetesek, tehát ha elsősorban olyan drágakövet keresel, ami gyönyörű, a laboratóriumi gyémánt pénztárca kímélő választás lehet anélkül, hogy le kellene mondanod a prémium minőségről.

Rengeteg szempont van, ami segítségedre lehet abban, hogy a mesterséges vagy a természetes gyémánt mellett tedd le a voksod. Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig a komfortzónádon belül maradj. Ha valami igazán új és egyedi ékszert keresel, akkor itt a jó alkalom arra, hogy még többet megtudj a laboratóriumban növesztett gyémántokról. Ezzel pedig nemcsak több pénz marad a zsebedben, hanem hozzájárulsz egy etikusabb, fenntarthatóbb ékszer kultúra kialakításához.

Készen állsz megismerni a jövő ékszerét? Iratkozz fel hírlevelünkre és tudj meg minél többet a mesterséges gyémántok világától!

Szeretnél még többet megtudni a szintetikus gyémánttal foglalt ékszerekről?

Olvasd el cikkeinket!

Szintetikus gyémántok osztályozása
Artidia

4 szempont, ami alapján a mesterséges gyémántokat osztályozzák

A mesterséges gyémántok osztályozása szigorú feltételekhez kötött, melynek alapját az un. 4C rendszer szabályozza: csiszolás, szín, tisztaság és súly. Csakúgy, mint a természetes gyémántoknál, a laboratóriumban növesztett darabok is eltérő minőséggel rendelkezhetnek, ami a gyengétől egészen a kiváló kategóriáig terjed. Hiszen nem minden mesterséges gyémánt tökéletes és hibátlan!

Elolvasom »
Mi a különbség a cirkónia és a mesterséges gyémántok között?
Artidia

Szintetikus gyémánt vagy cirkónia: mi a különbség?

Szépek, fényesek, akár a természetes gyémánt…mégsem egészen azok. Sokan gondolják azt, hogy csak a gyémánt az igazi ékkő – általában azok, akik egy kalap alá veszik a mesterséges gyémántokat is a cirkóniákkal. Ám az elképzelésük több szempontból is téves: a laborban növesztett gyémántok ugyanis számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint a természetes gyémántok – így olyanokkal is, amelyek megkülönböztetik őket a cirkóniáktól! Melyek ezek, és mik is valójában a cirkóniák? Az alábbiakban megtudhatod!

Elolvasom »
Műhelytitkok: hogyan készül a mesterséges gyémánt
Artidia

Műhelytitkok: hogyan készül a szintetikus gyémánt?

Pont olyan szép, akár a természetes, merülhet fel Benned is, amikor közelebbről megnézel egy mesterséges gyémántot. És talán a kérdés is: hogyan lehet közel olyan minőségű egy növesztett gyémánt, mint egy természetes? A válaszok a gyártási technológiában rejlenek! Cikkünkből megtudhatod ezeket.

Elolvasom »
Mesterséges gyémánt vagy moissanite?
Artidia

Moissanite vagy mesterséges gyémánt?

A mesterséges gyémánt megjelenése óta egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy van-e különbség a moissanite és a laborban növesztett gyémánt között. Igen! Van rengeteg! Először is, nem ugyanarról a két drágakő típusról beszélünk. De talán még ennél is fontosabb, hogy kinézetükben sem egyformák. Tehát, mielőtt döntenél, feltétlen győződj meg arról, hogy melyik lehet számodra a tökéletes választás.

Elolvasom »

Nézd meg milyen gyönyörű ékszerek készülhetnek laborban növesztett gyémánttal!

Arany gyűrűk
mesterséges gyémánttal

Medálok nyakláncon
mesterséges gyémánttal

Arany fülbevalók
mesterséges gyémánttal

Keresés