Laborban növesztett gyémántok

4 módszer, amellyel megkülönböztetheted a mesterséges és természetes gyémántokat​

Hogyan tudod megkülönböztetni a mesterséges gyémántot a természetestől? A földből kibányászott és a laboratóriumban növesztett gyémántok külsőre teljesen azonosak. Valójában még többszörös nagyítás alatt is szinte lehetetlen megkülönböztetni őket. 

 

Laborban növesztett gyémántok

 

Mennyire nehéz megkülönböztetni a két drágakövet? Nemrég lehetett olvasni arról történetről, ahol egy újságíró szintetikus gyémántot vásárolt. A gyűrűt több jónevű ékszerészhez is elvitte. Miután egy nagyítón keresztül megnézték a gyűrűt és egy rövid kis eszmecserét követően, a szakemberek felajánlották, hogy megvásárolják az ékszert. Amikor kiderült az igazság, az ékszerészek nagyon meglepődtek azon, hogy a megvételre kínált drágakő egy laborban növesztett gyémánt, amit még hosszú évtizedek tapasztalatával sem tudtak megmondani.

 

Ha már az ékszerészeknek is feladta a leckét, akkor vajon hogyan lehet különbséget tenni a gyémántok között?

 

Fogj egy mágnest!

Akár hiszed, akár nem, a laborban előállított gyémántok gyakran elvétve vasat vagy nikkelt tartalmaznak, amelyek apró tűhegynyi zárványok közé vannak zárva. Ezek a kis mikronnyi részecskék néha elegendőek ahhoz, hogy a gyémántot a mágneshez vonzzák.


Érintsd a mágnest közvetlenül a drágakőhöz, és nézd meg, hogy fel tudod-e emelni vele. A mágnes erőssége nagymértékben függ attól, hogy a fémzárványok hol helyezkednek el – ezért előfordulhat, hogy a mágnest a gyémánt különböző részein is tesztelni kell. Ha egyáltalán nem tapad a mágneshez egyik oldala sem, az egyszerűen azért lehet, mert távol van a vasat tartalmazó kis zárványtól.

 

Milyen hátrányai vannak a mágneses tesztelésnek?

Nem minden mesterséges gyémántnál vehető észre mágneses vonzerő. A 0,5 karátnál kisebb gyémántok kevésbé rendelkeznek ilyen vonzással, mint az ennél nagyobbak. Sokszor még a méretesebb laborban növesztett gyémántban sincs elegendő fémzárvány ahhoz, hogy reagáljon a mágnesre.

 

Keress feliratot a mesterséges gyémánton!

A mesterséges gyémánt gyakran egy hihetetlenül kicsi felirattal rendelkezik, amely azt jelöli az un. rundisztján,, hogy nem természetes úton jött létre. Ez egy olyan jelzés, ami komoly nagyítás nélkül egyáltalán nem látható. Egy szabványos ékszerész nagyítója 10-szeres nagyítású, míg a felirat megtekintéséhez legalább 20-szoros, de gyakrabban 30-szoros nagyítás szükséges.

A gyémánt rundisztja a drágakő legszélesebb része. A feliratok nagysága a rundiszt méretéhez viszonyul. A nagyon vékony rundiszton extra kis betűk találhatók, így a 30-szoros nagyító segítségével lehet igazán megvizsgálni.

A legtöbb osztályozást végző laboratórium tanúsítványt állít ki a termesztett gyémántról, és gyakran felirattal is megjelölik ezeket a drágaköveket. Ha ez a kis jelzés megtalálható a gyémánt rundisztján, akkor azonnal tudni fogod, hogy azt nem bányászták. Azonban, ha nincs ott a felirat, attól függetlenül még készülhetett steril környezetben – nem minden gyártó látja el mesterséges gyémántjait ilyen jelzéssel.
Mégis hol találsz 30x-os nagyítót? Akár felkereshetsz egy helyi ékszerészetet, és segítséget kérhetsz abban, hogy megállapítsa, vajon honnan származik valójában a drágaköved.

 

A laborban növesztett gyémántok fluoreszkálnak

 

Ellenőrizd a fluoreszcenciát!

A nagy laboratóriumok számára hozzáférhető méreg drága gépeket kifejezetten a mesterséges és a bányászott gyémántok megkülönböztetésére tervezték. Egyes gépek, akár 100 000 dollárba is kerülhetnek. Ez már akkora beruházást jelent, amelyet a legtöbb ékszerész nem tudna megtérüléssel kihasználni.


Az egyik első dolog ilyenkor, hogy a gyémántot különleges fényhullámokkal bombázzák meg, amelyek fluoreszkálnak (vagyis világítanak). A laboratóriumban létrehozott gyémántok általában sokkal fényesebbek, mint a bányászott darabok. Egy másik vizsgálati pont: a szín. Minden kő, amikor a fényhullámok eltalálják, visszatükröz bizonyos színeket. A természetes gyémántok általában kékben, míg a laboratóriumban tenyésztett gyémántok ilyenkor élénk narancssárga vagy türkiz színben (előállítástól függően) fluoreszkálnak.

 

A növekedési minta kiértékelése

A fluoreszcencia mellett a másik fontos módszer, amit a speciális gyémántvizsgáló géppel el tudnak végezni, a növekedési minták eltérése. A gyémántban valójában vannak olyan szemcsemintázatok, amelyeket csak különleges berendezéssel lehet kiértékelni, és így sok információt árulnak el a gyémánt kialakulásáról.


A bányászott gyémántok évmilliók alatt jöttek létre a föld legmélyén. A szintetikus gyémántok viszont általában mindössze 6-10 hét alatt fejlődnek ki. Nem csoda, hogy a két eset nem ugyanazt a szemcsézettséget és növekedési mintát mutatja. A mesterséges gyémántok sajátos kialakulását a speciális vizsgálógépek is csak megerősítik.

 

A szintetikus gyémánt fényesebb

 

Hogyan állapíthatod meg laikusként, hogy a mesterséges gyémánt nem a föld belsejéből származik?

Az itt leírt módszerek alapján gondold át azt, ha még a szakemberek számára is nehéz megkülönböztetni a bányászott gyémántokat a laboratóriumitól, akkor barátaidnak, családtagjaidnak vagy ismerőseidnek esélyük sincs felfedni a mesterséges drágakő titkát. A laboratóriumban tenyésztett gyémánt külsőre gyönyörű, és ugyanolyan értékálló, mint a természetes darabok, viszont legalább 40%-kal olcsóbban vásárolhatod meg őket.

Fontos: ez nem gyémánt utánzat, hanem valódi gyémánt, csak más forrásból származik. Kíváncsi vagy rá milyen további előnyei vannak még?

Minden kérdésedre választ kapsz, ha feliratkozol hírlevelünkre! Segítünk eligazodni abban, hogy a jövő ékszerei közül, melyik lesz számodra a legmegfelelőbb.

Szeretnél még többet megtudni a szintetikus gyémánttal foglalt ékszerekről?

Olvasd el cikkeinket!

Szintetikus gyémántok osztályozása
Artidia

4 szempont, ami alapján a mesterséges gyémántokat osztályozzák

A mesterséges gyémántok osztályozása szigorú feltételekhez kötött, melynek alapját az un. 4C rendszer szabályozza: csiszolás, szín, tisztaság és súly. Csakúgy, mint a természetes gyémántoknál, a laboratóriumban növesztett darabok is eltérő minőséggel rendelkezhetnek, ami a gyengétől egészen a kiváló kategóriáig terjed. Hiszen nem minden mesterséges gyémánt tökéletes és hibátlan!

Elolvasom »
Mi a különbség a cirkónia és a mesterséges gyémántok között?
Artidia

Szintetikus gyémánt vagy cirkónia: mi a különbség?

Szépek, fényesek, akár a természetes gyémánt…mégsem egészen azok. Sokan gondolják azt, hogy csak a gyémánt az igazi ékkő – általában azok, akik egy kalap alá veszik a mesterséges gyémántokat is a cirkóniákkal. Ám az elképzelésük több szempontból is téves: a laborban növesztett gyémántok ugyanis számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint a természetes gyémántok – így olyanokkal is, amelyek megkülönböztetik őket a cirkóniáktól! Melyek ezek, és mik is valójában a cirkóniák? Az alábbiakban megtudhatod!

Elolvasom »
Műhelytitkok: hogyan készül a mesterséges gyémánt
Artidia

Műhelytitkok: hogyan készül a szintetikus gyémánt?

Pont olyan szép, akár a természetes, merülhet fel Benned is, amikor közelebbről megnézel egy mesterséges gyémántot. És talán a kérdés is: hogyan lehet közel olyan minőségű egy növesztett gyémánt, mint egy természetes? A válaszok a gyártási technológiában rejlenek! Cikkünkből megtudhatod ezeket.

Elolvasom »
Mesterséges gyémánt vagy moissanite?
Artidia

Moissanite vagy mesterséges gyémánt?

A mesterséges gyémánt megjelenése óta egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy van-e különbség a moissanite és a laborban növesztett gyémánt között. Igen! Van rengeteg! Először is, nem ugyanarról a két drágakő típusról beszélünk. De talán még ennél is fontosabb, hogy kinézetükben sem egyformák. Tehát, mielőtt döntenél, feltétlen győződj meg arról, hogy melyik lehet számodra a tökéletes választás.

Elolvasom »

Nézd meg milyen gyönyörű ékszerek készülhetnek laborban növesztett gyémánttal!

Arany gyűrűk
mesterséges gyémánttal

Medálok nyakláncon
mesterséges gyémánttal

Arany fülbevalók
mesterséges gyémánttal

Keresés