Szintetikus gyémántok osztályozása

4 szempont, ami alapján a mesterséges gyémántokat osztályozzák

A mesterséges gyémántok osztályozása szigorú feltételekhez kötött, melynek alapját az un. 4C rendszer szabályozza: csiszolás, szín, tisztaság és súly. Csakúgy, mint a természetes gyémántoknál, a laboratóriumban növesztett darabok is eltérő minőséggel rendelkezhetnek, ami a gyengétől egészen a kiváló kategóriáig terjed. Hiszen nem minden mesterséges gyémánt tökéletes és hibátlan!

01; Súly, vagyis a karát meghatározása

A gyémánt súlyának tömegmértékegysége a karát. Egy karát pontosan egyötöd gramm, azaz 0,20 g. Ha a gyémánt megfelelő csiszolású, akkor a karát határozza meg a gyémánt méretét. Csakúgy, mint a természetes gyémántok esetén, a laboratóriumi darabok ára is elsősorban a súlyuk alapján kerül meghatározásra.

Érdekesség, hogy a nagyobb szintetikus gyémántokat (min. 2,5 karát) jóval ritkábban és nehezebben csiszolják hosszúkásra, mint például körte, smaragd vagy párna formára. Az egyik legnagyobb mesterséges gyémánt, amivel eddig ékszerészek dolgoztak, 15 karátos volt!

02; Tisztaság – Nem minden laborban növesztett gyémánt hibátlan

A tisztaság azt mutatja meg, hogy mekkora és milyen mennyiségű zárvány van a gyémántban. Minél kisebb a drágakő tisztasága, annál több tökéletlenséggel rendelkezik. A mesterséges gyémántok átlátszó tulajdonsága eltér a természetben előforduló darabokétól.
Nem minden zárvány egyforma! Egyes laboratóriumban növesztett gyémánt zárványai még sokszoros nagyítás alatt is nehezen észrevehetők, mások pedig szabad szemmel is jól láthatók.
A karát meghatározása után, az árat leginkább befolyásoló tényező a tisztaság. Rendkívül fontos, a mesterséges gyémántot megbízható helyről szerezd be, ahol megfelelő tanúsítvánnyal bizonyítják, hogy a lehető legjobb minőséget kapod a pénzedért.

Mesterséges gyémánt súlya

03; Szín – A mesterséges gyémántok különböző színei

Akárcsak a bányászott gyémántoknál, a laboratóriumi darabok színe a jégfehértől a sárgásbarna változatig megtalálható. A mesterséges gyémántok árát befolyásolja a szín milyensége is, mivel a tisztább, hidegebb árnyalatok drágábbak, mint a melegebbek.
Hogyan alakul ki a gyémántok színe?
A természetes gyémántok leggyakoribb szennyeződésének azokat a nitrogénatomokat tekintjük, melyek a drágakő belsejében sárgás vagy barna színezetként jelennek meg. A bányászott gyémántok több, mint 98%-a tartalmaz hasonló szennyeződést, míg a mesterséges darabokban ezek a nitrogénatomok nem találhatók meg. A laboratóriumi körülmények között előállított gyémántok leggyakrabban színtelenek, kék vagy szürke árnyalatúak.

04; Csiszolás

A gyémánt csiszolásának értékét teljes mértékben meghatározza az alkalmazott módszer pontossága és minősége. Az egyetlen forma, amely nemzetközileg is elismert fokozatot kapott, az a kerek briliáns változat. Más formákhoz képest, mint az ovális, smaragd vagy körte, általában nem párosul hasonló minősítés.
Fények játéka a gyémántban
A kiváló – és a közepes csiszolású gyémánt közötti különbség megállapításához először meg kell értened, hogy a fény miként lép kölcsönhatásba a drágakővel, hiszen egészen másképp verődik vissza és törik meg, mint a levegőben, vízen, üvegen vagy más köveken. A gyémánt fénytörés mutatója nagyon magas, mivel a beérkező fény a gyémánttal találkozva lelassul, így létrehozva azt a klasszikus ragyogást, ami megkülönbözteti más drágakövektől.

Láthatod, a mesterséges gyémántok osztályozásánál ugyanazokat a szigorú szabályokat alkalmazzák, mint amikor egy természetes darabot vizsgálnak meg. A 4C rendszer segítségével nemcsak a szintetikus gyémánt súlyát, tisztaságát, színét és formáját alakítják ki, de ezen összetevők minősége és precizitása adja meg a drágakövek árát is.

A laboratóriumban növesztett gyémántokhoz kapcsolódó minden kérdésedre választ kapsz, ha feliratkozol hírlevelünkre! Segítünk eligazodni abban, hogy a jövő ékszerei közül, melyik lesz számodra a legmegfelelőbb.

Szeretnél még többet megtudni a szintetikus gyémánttal foglalt ékszerekről?

Olvasd el cikkeinket!

Szintetikus gyémántok osztályozása
Artidia

4 szempont, ami alapján a mesterséges gyémántokat osztályozzák

A mesterséges gyémántok osztályozása szigorú feltételekhez kötött, melynek alapját az un. 4C rendszer szabályozza: csiszolás, szín, tisztaság és súly. Csakúgy, mint a természetes gyémántoknál, a laboratóriumban növesztett darabok is eltérő minőséggel rendelkezhetnek, ami a gyengétől egészen a kiváló kategóriáig terjed. Hiszen nem minden mesterséges gyémánt tökéletes és hibátlan!

Elolvasom »
Mi a különbség a cirkónia és a mesterséges gyémántok között?
Artidia

Szintetikus gyémánt vagy cirkónia: mi a különbség?

Szépek, fényesek, akár a természetes gyémánt…mégsem egészen azok. Sokan gondolják azt, hogy csak a gyémánt az igazi ékkő – általában azok, akik egy kalap alá veszik a mesterséges gyémántokat is a cirkóniákkal. Ám az elképzelésük több szempontból is téves: a laborban növesztett gyémántok ugyanis számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint a természetes gyémántok – így olyanokkal is, amelyek megkülönböztetik őket a cirkóniáktól! Melyek ezek, és mik is valójában a cirkóniák? Az alábbiakban megtudhatod!

Elolvasom »
Műhelytitkok: hogyan készül a mesterséges gyémánt
Artidia

Műhelytitkok: hogyan készül a szintetikus gyémánt?

Pont olyan szép, akár a természetes, merülhet fel Benned is, amikor közelebbről megnézel egy mesterséges gyémántot. És talán a kérdés is: hogyan lehet közel olyan minőségű egy növesztett gyémánt, mint egy természetes? A válaszok a gyártási technológiában rejlenek! Cikkünkből megtudhatod ezeket.

Elolvasom »
Mesterséges gyémánt vagy moissanite?
Artidia

Moissanite vagy mesterséges gyémánt?

A mesterséges gyémánt megjelenése óta egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy van-e különbség a moissanite és a laborban növesztett gyémánt között. Igen! Van rengeteg! Először is, nem ugyanarról a két drágakő típusról beszélünk. De talán még ennél is fontosabb, hogy kinézetükben sem egyformák. Tehát, mielőtt döntenél, feltétlen győződj meg arról, hogy melyik lehet számodra a tökéletes választás.

Elolvasom »

Nézd meg milyen gyönyörű ékszerek készülhetnek laborban növesztett gyémánttal!

Arany gyűrűk
mesterséges gyémánttal

Medálok nyakláncon
mesterséges gyémánttal

Arany fülbevalók
mesterséges gyémánttal

Keresés