mesterséges gyémánt gyűrű

7+1 dolog, amit még nem tudtál a mesterséges gyémántokról

Ragyogó, káprázatos és a megszólalásig hasonlít a természetes gyémántra- mi az?

Hiába a több évtizedes kutatási háttér, a kereskedelemben még merőben új terméknek számítanak a szintetikus gyémántok. Éppen ezért, számos tévhit kering róluk a köztudatban. Van, aki szerint már a külsejéről ki lehet szúrni az adott kőről, hogy természetes vagy mesterséges gyémánt, mások úgy vélik a minőségében keresendő az eltérés a kettő között. Vajon kinek van igaza? Cikkünkből fény derül az igazi tényekre!

 

mesterséges gyémánt gyűrű

 

01 – Fenntartható gyártási folyamat

A mesterséges gyémántok nem nem fáradságos fizikai munka eredményei, hiszen a természetesekkel szemben nem a földkéreg mélyében alakulnak ki, hanem laboratóriumi körülmények között növesztik azokat. Gyártási folyamata ezért kifejezetten fenntarthatónak, ráadásul etikusnak tekinthető.

 

02 – A természetes gyémántokkal megegyező szerkezet

Előállítási technológiájának köszönhetően a mesterséges gyémánt nemcsak külsőleg, hanem szerkezetében is tökéletesen megegyezik a természetes gyémánttal, ugyanis egy természetes gyémántmagból növesztik, aminek köszönhetően a szintetikus gyémánt fizikai, kémiai és optikai tulajdonságai is megegyeznek a földkéreg alatt létrejött társaikkal.

 

03 – Költséghatékonyság a maximumon

Aki gyémántot vesz, általában a minőségre helyezi a hangsúlyt az ár helyett. Ám például egy esküvő esetén korántsem mindegy, hogy a 30-40%-os árkülönbség emeli vagy éppen csökkenti a drágakő árát: ennyi lehet ugyanis a természetes és a mesterséges gyémánt ára között – a laborban növesztett ékkő javára.

 

IGI certificate

 

04 – Két rejtélyes betűszó: az IGI és a GIA

Nem, ezek nem holmi különös becenevek: az IGI a Nemzetközi Gemológiai Intézetet, míg a GIA az Amerikai Gemológiai Intézetet jelenti. Mindkét szervezet létrehozott egy-egy tanúsítványrendszert, amelyek osztályozzák és minősítik a gyémántokat, legyenek azok akár természetesek, akár mesterségesek. E két certifikáció révén biztosítható, hogy a nívós ékszerboltok polcaira kerülő, mesterséges gyémántok valóban a lehető legjobb minőségűek legyenek. 

 

05 – Laborban növesztett gyémántok a környezetbarát megoldások

A rövidebb szállítói lánc miatt kevesebb utaztatásra van szükség egy szintetikus gyémánt esetében, amíg eljut a fogyasztóig. Így a szállításából adódó károsanyag-kibocsátás is jóval alacsonyabb lesz, mint például egy Dél-Afrikából Európába hozott, természetes gyémánt esetében.

 

06 – A szintetikus gyémántokkal felgyorsult az idő

Most felhúzott szemöldökkel ülsz a cikk előtt, igaz? Pedig így van! A természetes gyémántok kialakulásához év milliókra van szükség, ezzel szemben a modern technológiáknak köszönhetően a laboratóriumokban mindössze néhány hét elegendő hozzá. A két legismertebb eljárás során – amelyekről az alábbi cikkünkben többet is megtudhatsz – óriási hőmérséklet és nyomás segítségével „sürgetik az idő múlását”.

 

Szintetikus gyémánt mérete

 

07 – Mekkorára nőhet meg egy szintetikus gyémánt?

Bár az ékszerekbe nem gyakori, hogy ekkora drágakő kerülne, a legnagyobb ismert mesterséges gyémánt súlya mintegy 155 karátnyi (~31 g). A leggyakrabban ugyanis  0,5-1 karát közötti szintetikus gyémántok kerülnek az ékszerekbe. 

 

+1 – Keménységből 10-es

A Mohs-féle keménységi skálán – amivel a természetes gyémánt karcolhatóságát is mérik – a mesterséges gyémánt sem szerepel rosszul: az elérhető 10 pontból 9,25-öt, de egyes darabok esetén akár a maximális 10-et is megszerzi! Ez azt jelenti, hogy természetes rokonához hasonlóan gyakorlatilag nem karcolhatja meg más, csak egy másik szintetikus gyémánt.

Szeretnél még többet megtudni a szintetikus gyémánttal foglalt ékszerekről?

Olvasd el cikkeinket!

Szintetikus gyémántok osztályozása
Artidia

4 szempont, ami alapján a mesterséges gyémántokat osztályozzák

A mesterséges gyémántok osztályozása szigorú feltételekhez kötött, melynek alapját az un. 4C rendszer szabályozza: csiszolás, szín, tisztaság és súly. Csakúgy, mint a természetes gyémántoknál, a laboratóriumban növesztett darabok is eltérő minőséggel rendelkezhetnek, ami a gyengétől egészen a kiváló kategóriáig terjed. Hiszen nem minden mesterséges gyémánt tökéletes és hibátlan!

Elolvasom »
Mi a különbség a cirkónia és a mesterséges gyémántok között?
Artidia

Szintetikus gyémánt vagy cirkónia: mi a különbség?

Szépek, fényesek, akár a természetes gyémánt…mégsem egészen azok. Sokan gondolják azt, hogy csak a gyémánt az igazi ékkő – általában azok, akik egy kalap alá veszik a mesterséges gyémántokat is a cirkóniákkal. Ám az elképzelésük több szempontból is téves: a laborban növesztett gyémántok ugyanis számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint a természetes gyémántok – így olyanokkal is, amelyek megkülönböztetik őket a cirkóniáktól! Melyek ezek, és mik is valójában a cirkóniák? Az alábbiakban megtudhatod!

Elolvasom »
Műhelytitkok: hogyan készül a mesterséges gyémánt
Artidia

Műhelytitkok: hogyan készül a szintetikus gyémánt?

Pont olyan szép, akár a természetes, merülhet fel Benned is, amikor közelebbről megnézel egy mesterséges gyémántot. És talán a kérdés is: hogyan lehet közel olyan minőségű egy növesztett gyémánt, mint egy természetes? A válaszok a gyártási technológiában rejlenek! Cikkünkből megtudhatod ezeket.

Elolvasom »
Mesterséges gyémánt vagy moissanite?
Artidia

Moissanite vagy mesterséges gyémánt?

A mesterséges gyémánt megjelenése óta egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy van-e különbség a moissanite és a laborban növesztett gyémánt között. Igen! Van rengeteg! Először is, nem ugyanarról a két drágakő típusról beszélünk. De talán még ennél is fontosabb, hogy kinézetükben sem egyformák. Tehát, mielőtt döntenél, feltétlen győződj meg arról, hogy melyik lehet számodra a tökéletes választás.

Elolvasom »

Nézd meg milyen gyönyörű ékszerek készülhetnek laborban növesztett gyémánttal!

Arany gyűrűk
mesterséges gyémánttal

Medálok nyakláncon
mesterséges gyémánttal

Arany fülbevalók
mesterséges gyémánttal

Keresés