Leonardo DiCaprio is mesterséges gyémántba fektet.

Már Leonardo DiCaprio is mesterséges gyémántban utazik

Leonardo DiCaprionak mindig van egy jó ötlete. Egy fenntartható, mesterséges gyémántot gyártó cég első amerikai üzletének legnagyobb támogatója nem más, mint az Oscar díjas színész és elkötelezett környezetvédő.

Leonardo DiCaprio is mesterséges gyémántba fektet.

A modern üzletet úgy tervezték, hogy a betérő vásárlók úgy érezzék magukat, mintha egy művészeti galériában sétálnának. Egy olyan helyet alakítottak ki, ahol mindenki könnyedén megismerheti a márka által kínált termékeket, mesterséges gyémántokat és az azokhoz kapcsolódó tanúsítványokat.

Véres gyémántok

DiCaprio nemcsak befektetője lett a cégnek, de tanácsadóként is munkát vállalt, miután 2006-ban eljátszotta a Véres gyémánt című film főszerepét. A történet a gyémánt lelőhelyekben gazdag Sierra Leonéban játszódik, ahol virágzik az illegális gyermekmunka, az embercsempészet és a környezetrombolás. Így a híres színész hiteles szószólójává vált az emberi- és állatjogi kérdéseknek is.

A mesterséges gyémánt egyre nagyobb befolyást gyakorol az ékszeriparra.

Egyre több cég hisz a valódi fenntarthatóságban, és egyre inkább arra fókuszálnak, hogy minél etikusabb garanciát vállaljanak a gyémántok származását tekintve. Áttörték a fenntartható luxus korlátait, ezzel erős befolyást gyakorolva az ékszer iparra, hogy a vásárlóknak még több lehetőséget kínáljanak.

Fenntarthatóság a luxus ékszerekben

Amellett, hogy a világ egyik legértékesebb ékszerei gyémánttal készülnek, az iparban is előszeretettel használják őket, hiszen egymilliószor több elektromos áramot képes elvezetni, mint a szilícium. Hátránya azonban, hogy a természetnek több ezer évbe telik, mire a föld mélyén létrejönnek.

Most azonban a technológiai újításoknak köszönhetően sikerült mesterséges gyémántokat létrehozni olyan körülmények között, ahol újra alkotják ugyanazokat a nyomás- és hőviszonyokat, hogy 6-10 héten belül a drágaköveket már felhasználják.

A mesterséges gyémántokat laboratóriumi körülmények között hozzák létre, amelyhez nem kell hatalmas földterületeket kiírtani, nem szükséges vadon élő állatokat máshova áttelepíteni, és talajvizet sem szennyezik.

A gyorsan fejlődő innovatív technikák teszik lehetővé, hogy a fenntartható luxus átlépje eddigi határait, és még inkább meghatározza az ékszeripart. Attól a pillanattól kezdve, hogy a mesterséges gyémánt növekedésnek indul, majd végül egy gyönyörű ékszerként a vásárlók kezébe kerül, a folyamat szigorú emberi irányítás alatt áll. Ez még inkább lehetővé teszi, hogy a gyártók fejlődjenek és gyorsabban reagáljanak a piaci változásokra.

Az az aggodalom, hogy a mesterséges gyémántok piaci részesedése folyamatosan növekszik, határozottan jogos, azonban a természetes gyémántok vonzereje még mindig nagyon erős. Habár külsőre szinte megegyeznek a természetes drágakövekkel, mégis hiányzik belőlük a bányászott gyémántok misztikuma. Főként az eljegyzési gyűrűk vásárlásakor szeretik tudni az emberek, hogy a drágakő mennyire egyedi, nem pedig valami sorozatgyártásból származó drágakő.

ARTIDIA Magyarország első mesterséges gyémánt ékszer márkája

 „A mesterséges és a természetes gyémánt nem különböztethető meg szabad szemmel, még nagyítóval sem. Mindkettő szén atomokból épül fel, fizikai és kémiai jellemzőik teljesen megegyeznek.” – magyarázza Feil Róbert, ékszer-specialista, az ARTIDIA megálmodója. – „A különbség mindössze keletkezésük helyszínében, módjában és idejében van.”

A nemzetközi ékszer piacokon évek óta megfigyelhető az a trend, hogy a vásárlók a bizonyítottan etikus forrásból származó drágaköveket keresik. Ezt az igényt is kielégítik a laborban növesztett gyémántok, amelyek a modern technológiának köszönhetőek. Magyarországon azonban eddig nem létezett mesterséges gyémánt márka, pedig a hazai drágakőpiac semmiben nem marad el más országokétól.

Az ARTIDIA elnevezést az angol artificial (mesterséges) és a diamond (gyémánt) szavak ihlették. Csapatommal három éve dolgozunk azon, hogy ezt a jövőbe mutató ékszerkollekciót aranyból és platinából létrehozzuk, amelynek alapját a mesterséges gyémántok mellett a 3D tervezési technológia adja. Az arany és platina ékszerekhez a 3D tervezési, nyomtatási technológia és a klasszikus ötvösmunka is szükséges, hiszen a kőfoglalást, valamint a felületek tökéletessé formálását továbbra is szakemberek végzik.” – mondja Feil Róbert.

Ha még több hasznos információval szeretnél gazdagodni a mesterséges gyémántokkal kapcsolatban, akkor feltétlenül iratkozz fel hírlevelünkre!

Szeretnél még többet megtudni a szintetikus gyémánttal foglalt ékszerekről?

Olvasd el cikkeinket!

Szintetikus gyémántok osztályozása
Artidia

4 szempont, ami alapján a mesterséges gyémántokat osztályozzák

A mesterséges gyémántok osztályozása szigorú feltételekhez kötött, melynek alapját az un. 4C rendszer szabályozza: csiszolás, szín, tisztaság és súly. Csakúgy, mint a természetes gyémántoknál, a laboratóriumban növesztett darabok is eltérő minőséggel rendelkezhetnek, ami a gyengétől egészen a kiváló kategóriáig terjed. Hiszen nem minden mesterséges gyémánt tökéletes és hibátlan!

Elolvasom »
Mi a különbség a cirkónia és a mesterséges gyémántok között?
Artidia

Szintetikus gyémánt vagy cirkónia: mi a különbség?

Szépek, fényesek, akár a természetes gyémánt…mégsem egészen azok. Sokan gondolják azt, hogy csak a gyémánt az igazi ékkő – általában azok, akik egy kalap alá veszik a mesterséges gyémántokat is a cirkóniákkal. Ám az elképzelésük több szempontból is téves: a laborban növesztett gyémántok ugyanis számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint a természetes gyémántok – így olyanokkal is, amelyek megkülönböztetik őket a cirkóniáktól! Melyek ezek, és mik is valójában a cirkóniák? Az alábbiakban megtudhatod!

Elolvasom »
Műhelytitkok: hogyan készül a mesterséges gyémánt
Artidia

Műhelytitkok: hogyan készül a szintetikus gyémánt?

Pont olyan szép, akár a természetes, merülhet fel Benned is, amikor közelebbről megnézel egy mesterséges gyémántot. És talán a kérdés is: hogyan lehet közel olyan minőségű egy növesztett gyémánt, mint egy természetes? A válaszok a gyártási technológiában rejlenek! Cikkünkből megtudhatod ezeket.

Elolvasom »
Mesterséges gyémánt vagy moissanite?
Artidia

Moissanite vagy mesterséges gyémánt?

A mesterséges gyémánt megjelenése óta egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy van-e különbség a moissanite és a laborban növesztett gyémánt között. Igen! Van rengeteg! Először is, nem ugyanarról a két drágakő típusról beszélünk. De talán még ennél is fontosabb, hogy kinézetükben sem egyformák. Tehát, mielőtt döntenél, feltétlen győződj meg arról, hogy melyik lehet számodra a tökéletes választás.

Elolvasom »

Nézd meg milyen gyönyörű ékszerek készülhetnek laborban növesztett gyémánttal!

Arany gyűrűk
mesterséges gyémánttal

Medálok nyakláncon
mesterséges gyémánttal

Arany fülbevalók
mesterséges gyémánttal

Keresés