Mesterséges gyémánt vagy moissanite?

Moissanite vagy mesterséges gyémánt?

A mesterséges gyémánt megjelenése óta egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy van-e különbség a moissanite és a laborban növesztett gyémánt között. Igen! Van rengeteg! Először is, nem ugyanarról a két drágakő típusról beszélünk. De talán még ennél is fontosabb, hogy kinézetükben sem egyformák. Tehát, mielőtt döntenél, feltétlen győződj meg arról, hogy melyik lehet számodra a tökéletes választás.

Mit nevezünk „laboratóriumi gyémántnak”?

A „laboratóriumi gyémánt”, más néven „szintetikus gyémánt” vagy „mesterséges gyémánt” egy speciális drágakő típus, amelyet steril, ellenőrzött körülmények között, egy természetes gyémántmagból készítenek el. Ennyi! Nincs benne semmi titok. Valójában kémiailag semmilyen különbség nincs közte és a természetes gyémánt között: mindkettőt kristálytiszta szén alkotja. Tehát a mesterséges gyémánt ugyanolyan keménységű, megjelenésű és csillogású, mint a bányászott darabok.

A mesterséges gyémánt akkor ugyanolyan, mint a moissanite?
Nem. Teljesen különböző ásványokról van szó, melyek nagyon eltérő megjelenésűek és különböző keménységgel bírnak.

 

Rendben, akkor mi az a moissanite?

Bár a természetben is előfordul a moissanite, mégis hihetetlenül ritkán lehet rábukkanni. Így az ékszerkészítésben előszeretettel használják a tudósok által előállított darabokat. A mesterséges gyémánttal szemben ennek a kémiai összetétele eltérő. Míg a gyémánt tiszta szénből áll, addig a moissanite szilícium-dioxid és szén keverékéből jön létre. Ennek eredményeként másképp is csillog -habár ezt jellemzően csak a szakemberek tudják megkülönböztetni-, és nem olyan kemény, mint a gyémánt.

 

Mi a különbség a moissanite és a mesterséges gyémánt között?

Szikrázás

A moissanite egyik legszembetűnőbb tulajdonsága, a csillogása. Valójában jobban szikrázik, mint bármelyik gyémánt. Körülbelül kétszer annyi fényt tükröz vissza, mint más drágakövek.

 

Szín

A laborban termesztett gyémántokat szinte minden színben elő lehet állítani. Vagyis a színtelen kövek mellett a szivárvány bármely színében pompázhatnak, mint például kék, piros vagy lila. A moissanite ezzel szemben csak színtelen lehet, vagy nagyon ritkán halvány sárgás-zöld árnyalatokban találkozhatsz vele.

 

A moissainte és a szintetikus gyémánt fénytörése

 

Fénytörés

A „törés” azt jelenti, hogy egy drágakő a ráérkező fényt miként hajlítja el és töri meg. Mind a mesterséges gyémántoknak, mind a moissanite-nak más a fénytörési képessége. A gyémánt egyszeresen, a moissanite pedig kétszeresen hajlítja el a beérkező sugarakat. Ez utóbbit (különleges fénykezelési technikája miatt), ha speciális szögből nézed, akkor úgy tűnik, hogy minden oldala megduplázódott volna.

 

Keménység

Vitathatatlan, a gyémánt a legkeményebb anyag a Földön. Tehát, ha egy 1-től 10-ig terjedő skálán nézed, ő a hatalmas 10-es! A moissanite viszont egy kicsit lágyabb, de még így is hihetetlenül kemény drágakő, amit a keménységi skálán kb. 9,25-re értékelnek!

 

Szintetikus gyémánt ékszervásárlás

 

Hol ismerkedhetsz meg a mesterséges gyémántokkal?

Pont nálunk! Legújabb innovációinkkal a fenntartható, etikus ékszerek elkészítésére összpontosítunk. Tehát a mesterséges gyémánt ékszerek most az új kedvenceink. Mivel ezeket a csodálatos drágaköveket emberi kéz készítette, így tökéletes választás ahhoz, hogy környezetedért is tegyél valamit. Kezdd itt a tudatosságot, és válaszd ki a tökéletes laboratóriumban növesztett gyémántot!

Minden kérdésedre választ kapsz, ha feliratkozol hírlevelünkre! Segítünk eligazodni abban, hogy a jövő ékszerei közül, melyik lesz számodra a legmegfelelőbb.

Szeretnél még többet megtudni a szintetikus gyémánttal foglalt ékszerekről?

Olvasd el cikkeinket!

Szintetikus gyémántok osztályozása
Artidia

4 szempont, ami alapján a mesterséges gyémántokat osztályozzák

A mesterséges gyémántok osztályozása szigorú feltételekhez kötött, melynek alapját az un. 4C rendszer szabályozza: csiszolás, szín, tisztaság és súly. Csakúgy, mint a természetes gyémántoknál, a laboratóriumban növesztett darabok is eltérő minőséggel rendelkezhetnek, ami a gyengétől egészen a kiváló kategóriáig terjed. Hiszen nem minden mesterséges gyémánt tökéletes és hibátlan!

Elolvasom »
Mi a különbség a cirkónia és a mesterséges gyémántok között?
Artidia

Szintetikus gyémánt vagy cirkónia: mi a különbség?

Szépek, fényesek, akár a természetes gyémánt…mégsem egészen azok. Sokan gondolják azt, hogy csak a gyémánt az igazi ékkő – általában azok, akik egy kalap alá veszik a mesterséges gyémántokat is a cirkóniákkal. Ám az elképzelésük több szempontból is téves: a laborban növesztett gyémántok ugyanis számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint a természetes gyémántok – így olyanokkal is, amelyek megkülönböztetik őket a cirkóniáktól! Melyek ezek, és mik is valójában a cirkóniák? Az alábbiakban megtudhatod!

Elolvasom »
Műhelytitkok: hogyan készül a mesterséges gyémánt
Artidia

Műhelytitkok: hogyan készül a szintetikus gyémánt?

Pont olyan szép, akár a természetes, merülhet fel Benned is, amikor közelebbről megnézel egy mesterséges gyémántot. És talán a kérdés is: hogyan lehet közel olyan minőségű egy növesztett gyémánt, mint egy természetes? A válaszok a gyártási technológiában rejlenek! Cikkünkből megtudhatod ezeket.

Elolvasom »
Mesterséges gyémánt vagy moissanite?
Artidia

Moissanite vagy mesterséges gyémánt?

A mesterséges gyémánt megjelenése óta egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy van-e különbség a moissanite és a laborban növesztett gyémánt között. Igen! Van rengeteg! Először is, nem ugyanarról a két drágakő típusról beszélünk. De talán még ennél is fontosabb, hogy kinézetükben sem egyformák. Tehát, mielőtt döntenél, feltétlen győződj meg arról, hogy melyik lehet számodra a tökéletes választás.

Elolvasom »

Nézd meg milyen gyönyörű ékszerek készülhetnek laborban növesztett gyémánttal!

Arany gyűrűk
mesterséges gyémánttal

Medálok nyakláncon
mesterséges gyémánttal

Arany fülbevalók
mesterséges gyémánttal

Keresés