Műhelytitkok: hogyan készül a mesterséges gyémánt

Műhelytitkok: hogyan készül a szintetikus gyémánt?

Pont olyan szép, akár a természetes, merülhet fel Benned is, amikor közelebbről megnézel egy mesterséges gyémántot. És talán a kérdés is: hogyan lehet közel olyan minőségű egy növesztett gyémánt, mint egy természetes? A válaszok a gyártási technológiában rejlenek, melyek a kezdetektől napjainkig igen sokat változtak. Cikkünk most bevezet mindezek rejtelmeibe!

Az első bevált módszer: a HPHT

Ezt a magas nyomáson és hőmérsékleten (High Pressure, High Temperature) alapuló módszert még az 1950-es években dolgozták ki. A lényege, hogy akkora nyomás mellett, mintha egy kisgép átmenne egy ember ujján (5-6 GPa-n), valamint kb. 1300-1600 °C-on növesztik meg a mesterséges gyémántokat – így szimulálják a szintetikus gyémánt földkéreg alatti létrejöttét. Az elkövetkező napokban pedig rétegről rétegre lesz egyre nagyobb a létrejövő mesterséges ékkő.

Érdekességek a módszerről:

  1. A “kezelt gyémánt” elnevezést a HPHT-vel növesztett gyémántokra használjuk.
  2.  A módszer nem “csupán” mesterséges gyémántok létrehozásánál vethető be. Alkalmazható ugyanúgy, ha az ékkövek tisztaságán vagy a színükön szeretnénk módosítani (pl. áttetsző, fehér gyémántból egy rózsaszínt szeretne egy vásárló).
  3. Gondoltad volna, hogy az így elkészült ékköveket még a gyémántgyártáson kívül eső, ipari területeken is előszeretettel alkalmazzák? Például csiszolóanyagként, a telekommunikációban és a lézeroptikában.

 

Műhelytitkok: hogyan készül a mesterséges gyémánt

 

A mesterséges gyémánt jelene: CVD, a legmodernebb gyártási technológia

A 2000-es években kifejlesztett CVD eljárás (Chemical Vapor Deposition – kémiai gőzfázisú leválasztás) révén már sokkal kisebb nyomáson, illetve jóval alacsonyabb hőmérsékleten (700-1300 °C-on) képesek előállítani a szintetikus gyémántokat a kutatók. Ilyenkor az egymagos (egykristályos) gyémántmaghoz egy vákuumkamrába széntartalmú gázt pumpálnak – amely, reakcióra lépve a maggyémánttal, mesterséges gyémánttá kezd kikristályosodni. Minél tovább hagyják a laborban, annál nagyobb lesz a szintetikus gyémánt.

Érdekesség a módszerről: a növesztési folyamat elejétől fogva a CVD előállítású mesterséges gyémántok széleit szénnel vonják be.

Ez tehát a két módszer, melyekkel akár már néhány hét alatt létrehozható a Te gyönyörű, mesterséges gyémántékszered ékköve is!

 

Ha érdekelnek még kulisszatitkok a gyémántlaborok világából, iratkozz fel hírlevelünkre további tartalmakért!

Szeretnél még többet megtudni a szintetikus gyémánttal foglalt ékszerekről?

Olvasd el cikkeinket!

Szintetikus gyémántok osztályozása
Artidia

4 szempont, ami alapján a mesterséges gyémántokat osztályozzák

A mesterséges gyémántok osztályozása szigorú feltételekhez kötött, melynek alapját az un. 4C rendszer szabályozza: csiszolás, szín, tisztaság és súly. Csakúgy, mint a természetes gyémántoknál, a laboratóriumban növesztett darabok is eltérő minőséggel rendelkezhetnek, ami a gyengétől egészen a kiváló kategóriáig terjed. Hiszen nem minden mesterséges gyémánt tökéletes és hibátlan!

Elolvasom »
Mi a különbség a cirkónia és a mesterséges gyémántok között?
Artidia

Szintetikus gyémánt vagy cirkónia: mi a különbség?

Szépek, fényesek, akár a természetes gyémánt…mégsem egészen azok. Sokan gondolják azt, hogy csak a gyémánt az igazi ékkő – általában azok, akik egy kalap alá veszik a mesterséges gyémántokat is a cirkóniákkal. Ám az elképzelésük több szempontból is téves: a laborban növesztett gyémántok ugyanis számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint a természetes gyémántok – így olyanokkal is, amelyek megkülönböztetik őket a cirkóniáktól! Melyek ezek, és mik is valójában a cirkóniák? Az alábbiakban megtudhatod!

Elolvasom »
Műhelytitkok: hogyan készül a mesterséges gyémánt
Artidia

Műhelytitkok: hogyan készül a szintetikus gyémánt?

Pont olyan szép, akár a természetes, merülhet fel Benned is, amikor közelebbről megnézel egy mesterséges gyémántot. És talán a kérdés is: hogyan lehet közel olyan minőségű egy növesztett gyémánt, mint egy természetes? A válaszok a gyártási technológiában rejlenek! Cikkünkből megtudhatod ezeket.

Elolvasom »
Mesterséges gyémánt vagy moissanite?
Artidia

Moissanite vagy mesterséges gyémánt?

A mesterséges gyémánt megjelenése óta egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy van-e különbség a moissanite és a laborban növesztett gyémánt között. Igen! Van rengeteg! Először is, nem ugyanarról a két drágakő típusról beszélünk. De talán még ennél is fontosabb, hogy kinézetükben sem egyformák. Tehát, mielőtt döntenél, feltétlen győződj meg arról, hogy melyik lehet számodra a tökéletes választás.

Elolvasom »

Nézd meg milyen gyönyörű ékszerek készülhetnek laborban növesztett gyémánttal!

Arany gyűrűk
mesterséges gyémánttal

Medálok nyakláncon
mesterséges gyémánttal

Arany fülbevalók
mesterséges gyémánttal

Keresés