Mi a különbség a cirkónia és a mesterséges gyémántok között?

Szintetikus gyémánt vagy cirkónia: mi a különbség?

A szintetikus gyémánt is igazi gyémánt

Hogy lehet ez? A legegyszerűbben ezt a kérdést talán a mesterséges gyémánt külsejéről lehetne megfogni. Ha a kezünkbe fogunk egy természetes és egy laborban növesztett gyémántot, milyen különbséget veszünk észre köztük első látásra? Semmilyet – és épp ez a lényeg! A két ékkő ugyanis fizikailag, optikailag és kémiailag is egy az egyben ugyanaz. Az alapvető különbség köztük mindössze az, hogy a természetes a földkéreg alatt, míg a szintetikus laboratóriumi körülmények között alakul ki.

Vannak azonban olyan kövek, gyémánt utánzatok is, amelyek megtéveszthetik a hozzá nem értőket. Ezek első pillantásra olyanok, mint a gyémánt, ám ha jobban szemügyre vesszük őket, a legtöbb esetben már szabad szemmel is észrevehető a különbség. Egyes köveknél, például a moissanitnál azonban olyan pici az eltérés, ami csak szakértő által, bizonyos nagyítás mellett igazolható. Utóbbi nem csak külsőre hasonlít a gyémántra, az utánzatok közül ennek a keménysége (9.25-9.5 körüli a Mohns-skálán) közelíti meg a drágakövek királynőjét, amely a legmagasabb, 10-es fokozatú. Mindemellett a kereskedelemben leggyakrabban előforduló hasonmás nem más, mint a cirkónia, amely kedvező ára miatt vált ennyire népszerűvé.

Melyek külső jegyek utalnak rá, hogy cirkóniát fogsz a kezedben?

Természetes, hogy egy drágakőről, amit vizsgálsz, nem fogod tudni megmondani első ránézésre, mennyire kemény, vagy éppen, hogy hány karátos. Ám ha alaposabban megfigyeled a követ, és az alábbiak közül valamelyiket tapasztalod rajta, máris észreveheted a laborban növesztett gyémánt és a cirkónia közötti különbségeket:

 

Az elsődleges különbség: az ár

Egy valódi gyémántot sosem fogsz hozzájutni néhány ezer forintért – ha mégis, akkor kezdj el gyanakodni! 🙂 A minőséget meg kell fizetni, legyen szó akár természetes, akár mesterséges gyémántról – és még e két gyémántfajta között is húzódik egy közel 50%-os árkülönbség. Egy cirkónia pontosan azért az, ami, hogy minél többen meg tudják fizetni az illúziót, amit nyújt: a megfizethető luxus látszatát.

 

Cirkónia és mesterséges gyémánt összehasonlítása

 

Visszafogottabb ragyogás

Azzal talán senkinek sem mondunk újat, hogy a gyémántnak van a legragyogóbb fénye, – legyen az akár természetes, akár mesterséges – minden drágakő közül, amely elsődlegesen kivételes fénytörésének és színszórásának köszönhető. Így ha egy cirkóniát mellé teszel, látni fogod, hogy kevésbé tüzes a fénye, mely az alacsonyabb törésmutatónak köszönhető.

A cirkónia kevésbé kopásálló

Ezt ugyan csak évek múltán érzékelhetjük, mégis számíthatunk rá: ha egy gyűrűben megkopik a sűrű használattól a kő, akkor az nagy valószínűséggel cirkónia. A gyémánt ugyanis ellenáll a karcolódásnak, amely a fent említett kivételes keménységével magyarázható.

Hang

Amikor egy maroknyi üvegszemet finoman összerázol a tenyeredben, akkor hallhatod tipikus csörömpölő hangjukat, ám ha ugyanezt néhány apró ásványdarabkával teszed, azok sokkal lágyabban, mélyebb hanggal fognak összekoccanni. Amennyiben az előbbihez hasonló hangot észlelsz, az nem véletlen: ez is jelzi, cirkóniával van éppen dolgod.

Reméljük, végigolvasva cikkünket már Te is magabiztosabban mozogsz majd az ékkövek világában! Ha tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre a további érdekességekért!

Szeretnél még többet megtudni a szintetikus gyémánttal foglalt ékszerekről?

Olvasd el cikkeinket!

Szintetikus gyémántok osztályozása
Artidia

4 szempont, ami alapján a mesterséges gyémántokat osztályozzák

A mesterséges gyémántok osztályozása szigorú feltételekhez kötött, melynek alapját az un. 4C rendszer szabályozza: csiszolás, szín, tisztaság és súly. Csakúgy, mint a természetes gyémántoknál, a laboratóriumban növesztett darabok is eltérő minőséggel rendelkezhetnek, ami a gyengétől egészen a kiváló kategóriáig terjed. Hiszen nem minden mesterséges gyémánt tökéletes és hibátlan!

Elolvasom »
Mi a különbség a cirkónia és a mesterséges gyémántok között?
Artidia

Szintetikus gyémánt vagy cirkónia: mi a különbség?

Szépek, fényesek, akár a természetes gyémánt…mégsem egészen azok. Sokan gondolják azt, hogy csak a gyémánt az igazi ékkő – általában azok, akik egy kalap alá veszik a mesterséges gyémántokat is a cirkóniákkal. Ám az elképzelésük több szempontból is téves: a laborban növesztett gyémántok ugyanis számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint a természetes gyémántok – így olyanokkal is, amelyek megkülönböztetik őket a cirkóniáktól! Melyek ezek, és mik is valójában a cirkóniák? Az alábbiakban megtudhatod!

Elolvasom »
Műhelytitkok: hogyan készül a mesterséges gyémánt
Artidia

Műhelytitkok: hogyan készül a szintetikus gyémánt?

Pont olyan szép, akár a természetes, merülhet fel Benned is, amikor közelebbről megnézel egy mesterséges gyémántot. És talán a kérdés is: hogyan lehet közel olyan minőségű egy növesztett gyémánt, mint egy természetes? A válaszok a gyártási technológiában rejlenek! Cikkünkből megtudhatod ezeket.

Elolvasom »
Mesterséges gyémánt vagy moissanite?
Artidia

Moissanite vagy mesterséges gyémánt?

A mesterséges gyémánt megjelenése óta egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy van-e különbség a moissanite és a laborban növesztett gyémánt között. Igen! Van rengeteg! Először is, nem ugyanarról a két drágakő típusról beszélünk. De talán még ennél is fontosabb, hogy kinézetükben sem egyformák. Tehát, mielőtt döntenél, feltétlen győződj meg arról, hogy melyik lehet számodra a tökéletes választás.

Elolvasom »

Nézd meg milyen gyönyörű ékszerek készülhetnek laborban növesztett gyémánttal!

Arany gyűrűk
mesterséges gyémánttal

Medálok nyakláncon
mesterséges gyémánttal

Arany fülbevalók
mesterséges gyémánttal

Keresés